עוף בתפוזים

המנה הפשוטה והמצוינת הזו הייתה פופולרית מאד בישראל בשנות השבעים והשמונים, ונראה שהיא עושה קאמבק. המתכון שלפניכם הוא לגירסה פשוטה וקלה להכנה, טעימה להפליא.

2 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 08.09.22

המתכון הקלאסי: עוף בתפוזים

זמן הכנה: שעה וחצי | רמת קושי: קל | בשרי

המנה הפשוטה והמצוינת הזו הייתה פופולרית מאד בישראל בשנות השבעים והשמונים, ונראה שהיא עושה קאמבק. המתכון שלפניכם הוא לגירסה פשוטה וקלה להכנה, טעימה וריחנית להפליא.

מתכוני העוף בתפוזים כבשו את המטבח הישראלי בשנות השבעים ובמשך שנים אפשר היה למצוא אותם כאן במגוון וריאציות. המשותף: עוף צלוי היטב, רך ועסיסי מבפנים, שחום ומקורמל מבחוץ, בניחוחות משכרים של הדרים.

לא לגמרי ברור איפה המנה הזו הומצאה, אבל די ברור שהיא התאימה ככפפה לידה של ישראל השמשית, אוהבת העוף ועתירת התפוזים. במקור, היה מקובל להכין אותה מעוף שלם וזה כמובן היה הרבה יותר מסובך, ומין הסתם צינן את ההתלהבות  של רבים. זה אמנם נראה מרשים יותר כשמשתמשים בעוף שלם, אבל הרבה יותר קל לעבוד עם שוקיים או כרעיים.

במתכון הזה בחרתי בכרעיים, בגלל התאמתן המושלמת לתבנית 30×20 ס”מ (שישיית כרעיים נכנסת בדיוק). אפשר כמובן להשתמש בחלקי עוף אחרים ובתבניות אחרות, ובלבד שיישמרו הצפיפות בתבנית והיחס בין חלקי העוף לנוזלים.

העוף צריך לשכשך בנוזלים אך לא להיות מוצף. כדי שלא יתייבש, “משקים” אותו מדי פעם בנוזלים שמצטברים בתבנית. אם יש יותר מדי נוזלים, העבירו את התבנית לתחתית התנור.

המצרכים

4-6 מנות

  • 6 כרעי עוף טריים ללא פולקע (בערך 1 ק”ג)
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1/2 כוס מיץ תפוזים
  • 1 כף רוטב סויה
  • גרידת לימון מלימון אחד
  • 4-5 פרוסות לימון/תפוז עבות חתוכות לפלחים
  • 1 כף סוכר חום
  • 5 שיני שום
  • כמה ענפי טימין ומעט רוזמרין
  • אופציונלי: 1 כף רוטב צ’ילי מתוק

אופן ההכנה

  1. מנקים ומייבשים היטב את חלקי העוף. פורשים נייר אפייה בתבנית, מטפטפים מעט שמן ומסדרים את כרעי העוף. מפזרים מעט מלח ופלפל מעל.

  1. חוצים את שיני השום ומסדרים אותן ואת פלחי הלימון והתפוז במרווחים שבין הכרעיים.

  1. מערבבים את מיץ התפוזים עם הסוכר החום, גרידת הלימון ורוטב הסויה (וכף רוטב הצ’ילי אם יש והחלטתם להוסיף). מוסיפים רבע כפית מלח, מערבבים ויוצקים מסביב לחלקי העוף.

ד. מפזרים מעל ענפי הטימין ומחטי רוזמרין ומטפטפים את שארית שמן הזית על הכרעיים. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך שעה ורבע עד שעה וחצי. תוך כדי האפייה, אוספים מדי פעם בכף מהרוטב ו”משקים” את חלקי העוף. אם יש נוזלים עודפים מעבירים לתחתית התנור.

כשהעוף משחים והנוזלים מצטמצמים המנה מוכנה.