מאפה פילו ופטה בחמישה צבעים

הפעם נכין מהם מאפה מפנק וצבעוני – עם בצל סגול, פלפל צהוב ואדום, קישוא ושמיר ירוקים ושומר לבן, עטופים בעלי בצק פריכים ובפירורי פטה.

3 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 31.12.20

זמן הכנה: שעה ורבע | רמת קושי: בינוני | חלבי

 

אחרי שהתנסינו כבר בשימוש בעלי פילו, הפעם נכין מהם מאפה מפנק וצבעוני – עם בצל סגול, פלפל צהוב ואדום, קישוא ושמיר ירוקים ושומר לבן, עטופים בעלי בצק פריכים ובפירורי פטה.

 

 

המתכון הזה מוגדר כ"בינוני" מבחינת רמת הקושי, אבל האמת היא שאם רכשתם כבר מעט ניסיון בעבודה עם פילו הוא בסך-הכל די קל: קולים ירקות, מערבבים עם פטה, עוטפים בפילו ואופים.

 

 

בגירסה הזו של המאפה משתמשים בתערובת של ביצה, קמח וחלב כדי לחבר בין הפילו והירקות הקלויים. טכנית, הוא היה עובד גם בלעדיה, אבל היא מעניקה לו גוף ועושה אותו מעט יותר פשטידתי (וקל יותר מאשר לו היינו משתמשים בבשמל). ומצד שני, הבסיס ומסגרת הפילו שומרים על פריכות, כך שמתקבלת חגיגה של מרקמים.

 

 

חמשת הצבעים של הירקות הם סוג של אטרקציה, אבל גם יש בהם היגיון תזונתי (הצבעים השונים בדרך-כלל מעידים על נוכחות של נוגדי חמצון שונים ולעיתים ויטמינים ומינרלים, כמו קוורצטין בבצל הסגול, ויטמין C בפלפל האדום, או ברזל בקישואים ובשמיר הירוקים וכו').

 

 

למרות הגבינה, הביצה ושמן הזית, המאפה הזה הוא דל שומן (כ-5%) וגם לא עשיר מדי בפחמימות, לא כבד, ומצד שני מאד משביע. אידיאלי לבראנץ' או ארוחת ערב ונהדר לאירוח (כשאפשר יהיה לארח).

הוא טעים גם כשהוא קר אבל הכי כדאי להגיש אותו חם, עם יוגורט או שמנת.

 

 

המצרכים

 

לתבנית 30×20 נמוכה או תבנית עגולה בקוטר 28 ס"מ

  • 6 עלי פילו (30×30 ס"מ או דומה)
  • 1 תפוח אדמה קטן-בינוני
  • 1 קישוא בינוני
  • 1 שומר קטן או 1/2 שומר בינוני
  • 1 פלפל אדום או צהוב (מומלץ לערבב)
  • 1 בצל סגול בינוני
  • 120 גרם גבינת פטה (אפשר בולגרית)
  • 1 ביצה
  • 1 כף קמח
  • 1/4 כוס חלב
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 6 כפות פירורי לחם
  • מלח, פלפל שחור
  • 5-6 גבעולי שמיר

 

 

להגשה:

  • יוגורט או שמנת
  • עשבי תיבול טריים קצוצים

 

 

אופן ההכנה

 

  1. חותכים את תפוח האדמה לקוביות בגודל שבין 1 ל-1.5 ס"מ. פורסים את הפלפלים והבצל לפרוסות קצרות. פורסים לאורך את השומר, לפרוסות בעובי של חצי ס"מ או קצת יותר. תולשים מהשמיר קווצות קטנות של עלים וזורקים את הגבעולים.

 

  1. צורבים את הירקות (לא כולל השמיר) בסיר נמוך או מחבת גדולה (עדיף בשתי נגלות), עם מעט שמן זית, על אש גדולה, עד שהם מתרככים ומתחילים להשחים. תוך כדי ממליחים אותם מעט.

 

 

ג. מחממים תנור ל-200 מעלות.

 

  1. טורפים את הביצה, מוסיפים את החלב והקמח (בהדרגה), ממליחים ומפלפלים ומערבבים היטב.  

 

  1. פורסים את עלי הפילו על משטח עבודה ומכסים במגבת לחה מעט כדי למנוע התייבשות. מכינים בצד קערית עם מעט שמן זית. משמנים היטב את התבנית, פורשים עלה פילו אחד כך שיחרוג מעט מהשוליים, ומצמידים בעדינות לדפנות. מושחים בשמן את עלה הפילו בחלקים שפונים כלפי מעלה, מפזרים מעט פירורי לחם וחוזרים על הפעולות עם שני עלי הפילו הבאים.

 

 

  1. מפוררים בידיים שליש מהגבינה לפירורים קטנים ומפזרים, מפזרים מעט עלי שמיר, מניחים מעל עלה פילו חדש ומועכים בעדינות עם היידים. משמנים, מפזרים פירורי לחם ומוסיפים עוד עלה פילו, ושוב ואז עלה שלישי. מקפלים את שולי הפילו פנימה, בצביטות קטנות, עד שמתקבלת "מסגרת". מברישים אותה יפה בשמן.

 

  1. מפזרים בצורה שווה חצי מהירקות ואת שארית עלי השמיר. יוצקים את תערובת הביצה, החלב והקמח, מפוררים את שארית הגבינה ומפזרים אותה ואת הירקות הנותרים.

 

 

ח. מניחים במרכז התנור החם לכ-20 דקות ואז מעבירים לרצפת התנור לעוד כ-20 דקות. בסיום האפייה הפילו צריך להזהיב יפה גם בשוליים וגם בתחתית (אפשר לבדוק בזהירות) והגבינה צריכה להיות רכה. מוציאים את המאפה מהתנור ונותנים לו להתקרר ולהתייצב במשך רבע שעה לפחות.

 

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

של צוות האתר

הוספת תגובה

הכתבה הבאה

פעם קראו לזה "מרק יוגורט" ובשנים האחרונות מכנים אותו בטעות "צזיקי". השם הנכון הוא טרטור והפעם נלמד אתכם להכין אותו נכון, די שכל מי שיאכל יעוף עליו

Featured Products