הלביבה שהתחפשה: לביבות אפונה ירוקה
מי אמר שחייבים להכין לביבות רק מתפוחי אדמה? לאורי שביט יש מתכון ללביבה שהיא יפה, בריאה ויכולה לשמש אתכם כקציצה טעימה כל השנה. וזה טעים!
שוב מגיע חנוכה ושוב אני מדמיינת איך אני טובעת בתוך ערימות של תפוחי אדמה מגוררים. נכון שלביבות תפוחי אדמה טעימות מאוד ומזכירות לי תמיד את הבית והילדות, אבל הן לגמרי לא הלביבות היחידות שמתאימות לחנוכה. החג הזה אני מגישה לאורחים שלי הפתעה ירוקה – לביבות טעימות ובריאות מאפונה יבשה, עשבי תיבול וירקות, שמכינים בקלי קלות!
אפונה ירוקה היא קטנית מצטיינת במיוחד שעשירה בחלבון, ברזל, אשלגן וסידן, יש בה ויטמינים מקבוצה A, B ו-C וגם שפע של סיבים תזונתיים שמגבירים את תחושת השובע. במקרה של המתכון הזה (שהוא גם ללא גלוטן) אפילו לא צריך לבשל אותה, אלא רק להשרות במים והיא מוכנה לעבודה. אפשר להחליף את התוספות במה שאוהבים: למשל בצל במקום כרישה או פטרוזיליה ושמיר במקום נענע ובזיליקום. כך או כך התוצאה תהיה נפלאה.
שימו לב לא לייבש את הלביבות – אם אתם לא מגישים אותן מיד, הכניסו אותן כשהן עדיין חמות לכלי סגור, כדי שלא יאבדו את הלחות שלהן. אפשר להקפיא את האפונה המושרית עד לרגע השימוש ואפשר גם להקפיא את התערובת או את הלביבות המוכנות. אני אוהבת להגיש אותן לצד עגבניות טריות מרוסקות.
חג חנוכה בריא ושמח!
חומרים לכ-30 קציצות
400 גרם אפונה יבשה, מושרית לפחות 8 שעות
1 זוקיני או קישוא, מגורד גס
1 כרישה, פרוסה דק
3-4 שיני שום
חופן עלי נענע קצוצים
חופן עלי בזיליקום קצוצים
קליפה מגוררת מלימון אחד
1-2 כפות מיץ לימון
1-2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן צמחי לטיגון
1. מסננים את האפונה ומניחים במיכל של מעבד מזון. מוסיפים כרישה, שום, מיץ לימון ושמן זית וטוחנים עד שמתקבלת תערובת לחה ואחידה. מעבירים לקערה.
2. מוסיפים לאפונה זוקיני מגורד, נענע, בזיליקום וקליפת לימון. מתבלים בנדיבות מלח ובפלפל ומערבבים. בשלב הזה אפשר לטעום ולבדוק שהתערובת מתובלת היטב.
3. יוצקים שכבה דקה של שמן למחבת רחבה ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. מלבבים את התערובת לצורת לביבות שטוחות ומטגנים 2-3 דקות מכל צד. מעבירים לנייר סופג וממשיכים כך עם יתר הלביבות.
4. אם מעדיפים לאפות, מחממים תנור ל- 180-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה משומן. מניחים תבנית עם מים רותחים בתחתית התנור.
5. מניחים את הקציצות בתבנית ומזלפים שמן זית מלמעלה. אופים כ-10 דקות או עד שהלביבות משחימות מעט ומתייצבות. אפשר להפוך אותן אחרי כ-7 דקות בתנור. את הקציצות ומזלפים מעט שמן זית מלמעלה. מכניסים לתנור ל-7 דקות, הופכים וממשיכים לאפות 3-5 דקות נוספות (אם מניחים על רשת לא חייבים לאפות). להיזהר מאפיית יתר – מומלץ להניח בתחתית התנור תבנית עם מים רותחים, ליצירת לחות.
בתיאבון!
* * *
אורי שביט עיתונאית אוכל ותיקה, שמתמחה בשנים האחרונות בתזונה בריאה מן הצומח. שביט מפעילה את הבלוג המצליח "טבעוניות נהנות יותר", שנחשב לאתר המוביל בישראל לקהל הטבעוני, הצמחוני והמתעניין. בין היתר היא מפתחת מתכונים, מדריכה סדנאות בישול, ומרצה בארץ ובעולם על חשיבות האכילה המודעת, בין היתר במסגרת TEDx.
כתבו לנו מה דעתכם!
תודה על תגובתך!
התגובה תתפרסם לאחר אישור