ניסיון העושר

מה חשבת לעצמך, שמצד אחד ישפיעו לך רוב טובה וברכה ומצד שני יישאר היצר הרע שלך כפי שהיה בימי עונייך?! טעות בידך! לכל דבר יש מחיר!

3 דק' קריאה

מערכת ברסלב ישראל

פורסם בתאריך 06.04.21

מה חשבת לעצמך, שמצד אחד
ישפיעו לך רוב טובה וברכה ומצד
שני יישאר היצר הרע שלך כפי
שהיה בימי עונייך?! טעות בידך!
לכל דבר יש מחיר!

יהודי למדן גדול וירא-שמים, שהיה עני מרוד עד פת לחם, למד בישיבתו של ה"חפץ חיים". לעיתים קרובות נהג התלמיד לספר לרבו על מצוקתו הכלכלית ולבקש ממנו להתפלל למענו כי הקב"ה ישלח לו את הברכה כדי שייחלץ מעוניו. "אם אזכה שהקב"ה ירחיב לי, אקפיד הקפדה יתירה על קיום מצוות מעשר", נהג להתחייב בכל פעם ששוחח בעניין זה עם רבו.

"מי אני ומה אני?" היה משיב לו ה"חפץ חיים" בענווה, "עליך להפנות את תפילותיך אל הקב"ה בעצמו ולבקש את רחמיו, מעומק ליבך. אולם ראה הוזהרת – אם אמנם תזכה ותפילתך תיענה, יהיה עליך לשמור את מוצא פיך ולהקפיד בתכלית על קיום מצוות מעשר. ‘אמירתו לגבוה כמסירתו להדיוט’, ואוי לו לאדם המזלזל בדברים כגון אלה".

חלפו הימים, והתלמיד החל לשלוח את ידו במסחר וה’ שלח ברכה במעשי ידיו. אט-אט הרחיב את עסקיו, ובתוך כמה שנים הצליח לטפס במעלות ההצלחה עד שהפך מעני מרוד לסוחר גדול ועשיר. בתחילה, הקפיד להפריש מעשר מהכנסותיו כפי שהתחייב בימי עוניו, אולם כשעלה לגדולה והתעשר, יצר הממון עמד לנגד עיניו והוא לא עמד בניסיון וכמו שכח את הבטחתו. ידיו נעשו קפוצות. לא זו בלבד שנמנע ממתן מעשר, הוא אף נמנע בעקביות מהשתתפות בכל עניין של צדקה.

הגיעו הדברים לאוזניו של ה"חפץ חיים", ששמע על השינוי שחל בתלמידו וליבו נחמץ בקרבו. אך למרות הכל, בחר להחריש בינתיים ולהמתין לשעת כושר.

* * *

היה זה בעת ביקורו של ה"חפץ חיים" במוסקבה, אליה נסע בענייני ישיבתו. כל נכבדי העיר באו לאכסניה בה התארח, כדי לקבל את פניו ולהחליף עמו ברכת שלום. בין המכובדים היה גם תלמידו לשעבר, העני שהפך לגביר גדול, שכגודל עושרו כן גודל קמצנותו. שמח התלמיד לשעבר שמחה גדולה על ההזדמנות להיפגש עם רבו. גם "החפץ חיים" האיר לו פנים. עם תום קבלת הפנים פנו המכובדים לדרכם אך העשיר הקמצן נשאר בחדר. כשנותרו רק הוא ורבו, ביחידות, פרץ העשיר בבכי. "מורי ורבי, חולה אני במחלה קשה ואנושה ואינני יכול לעזור לעצמי!", ייבב בבכי קורע לב. "מהי מחלתך הקשה?", שאל ה"חפץ חיים" בדאגה עמוקה.

"ידיי קפוצות, כאילו ננעלו במנעול, ואינני יכול לפותחן", ענה העשיר, "אמנם זוכר אני היטב את התחייבותי להפריש מעשר מכל אשר יהיה לי, אולם עתה, לאחר שזכיתי בממון רב, אינני מסוגל לקיים את מוצא פי. השטן כאילו השתלט עלי ואינו מניח לי לתת צדקה", אמר. הרהר ה"חפץ חיים" דקה ארוכה ולבסוף פתח את פיו ואמר:

"הקשב ואספר לך סיפור. יהודי כפרי נסע פעם אחת בערב החג אל העיר, לקנות את צורכי החג. נכנס לחנות שרגיל היה לקנות בה וביקש מהחנווני קמח במשקל במחיר רובל כסף. אמר לו החנווני, ‘הטרח עצמך ידידי, פתח את שקך ומלא בו קמח כפי הדרוש לך, ואני אניח משקולות על המאזניים". שמע הכפרי כי הלה מבקש ממנו למלא בעצמו את שק הקמח, נטל שק גדול ומילא אותו במידה גדושה. החנווני עשה את עצמו כאינו רואה. עמד והמתין לכפרי עד שיסיים את מלאכתו. כשהגיע רגע התשלום, הוציא הכפרי רובל כסף אחד והושיטו לחנווני. אמר לו החנווני, "הרי מילאת קמח מלוא השק, ומחירו חמישה רובלים, כיצד רצונך לשלם לי רק רובל אחד?"

השיב לו הכפרי בתמיהה משלו: "הרי אני ביקשתי ממך בתחילה קמח ברובל אחד, ואתה הוא שהצעת כי אמלא בעצמי את שקי. עמדתי אפוא ומילאתי ואתה שתקת. הנה מה שלקחתי ברובל אחד, ומה לך כי תדרוש עכשיו חמישה רובלים?" הביט בו החנווני בהשתאות ובתרעומת. "סבור הייתי", ענה לכפרי, "כי שינית את דעתך והחלטת לבסוף לקחת יותר קמח משביקשת בתחילה, ועל כן החרשתי והוספתי עוד ועוד אבני משקל. אולם אתה, מה חשבת לך? האם סבור היית שאוסיף אבני משקל ואתה תמלא מן הקמח בלי מידה, והכל בתמורה לרובל אחד?"

הקשיב העשיר הקמצן לסיפור בקשב רב, ולמרות שהיה תלמיד חכם התקשה לרדת לסוף דעת רבו. הביט בו ה"חפץ חיים" במבט רחום והחל מפרש: "סיפור זה אינו אלא משל, והנמשל הוא אתה ומה שאירע לך. הנמשל לקמח הוא העושר הרב שהשפיעו לך משמים. הנמשל לאבני המשקל הוא היצר הרע הניתן לאדם ככל שמתעצם ורב עושרו. ועכשיו שואל אני אותך – מה חשבת לעצמך: שמצד אחד ישפיעו לך רוב טובה וברכה ומצד שני יישאר היצר הרע שלך כפי שהיה בימי עונייך?! טעות בידך! לכל דבר יש מחיר, ועליך להתמודד איתו בגבורה. ולא, עלול החנווני חלילה לקחת ממך את שק הקמח המלא"…

חדרו הדברים ללב העשיר. מאותו יום ואילך התפלל לפני בורא עולם שייתן לו את הכלים הראויים למתנת העושר. הוא חזר בתשובה והחל לקיים את התחייבותו הישנה – להפריש לצדקה מעשר מכל אשר לו ועוד הוסיף במתן צדקות.

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

הוספת תגובה