יש לי שיעורי בית
"משה, אתה כבר בכיתה ד' אתה לא ילד קטן, יש לך אחריות. אתה חייב לעלות עכשיו לבית, לא מעניין אותי שאתה באמצע המשחק... אני מכירה אותך, וכל יום יש לנו מלחמה חדשה עם השיעורים שלך. אתה עולה עכשיו ומסיים את השעורים..."
“משה, אתה כבר בכיתה ד’ אתה לא ילד קטן, יש לך אחריות. אתה חייב לעלות עכשיו לבית, לא מעניין אותי שאתה באמצע המשחק… אני מכירה אותך, וכל יום יש לנו מלחמה חדשה עם השיעורים שלך. אתה עולה עכשיו ומסיים את השעורים…”
אם גם אצלכם ישנן שיחות כאלו עם הילדים, אזי ברוכים הבאים למועדון “האחראיים והמתחמקים”. במועדון הזה, חברים שלשה גורמים, המורים, התלמידים וההורים: המורים מספקים את השיעורים, התלמידים הם אלו שמתחמקים מעשייתן, וההורים הם המוציאים לפועל של שיטת הלמידה בבית, לרוב שיטה “חינוכית” בכפייה מקסימאלית. התחלנו ב”ה סדרה חדשה בנושא: התמודדות הורית עם שיעורי הבית .
בית הספר גלש לבית
גם השבוע, אני עדיין לא רוצה לדון בשאלה המתבקשת: “לשם מה בכלל צריך שעורי-בית”, שבה נעסוק בע”ה במהלך הסדרה הנוכחית. אלא נצא מנקודת-הנחה, שלילדינו ישנם בכל יום שעורי בית ואנחנו צריכים להתמודד ביחד עם הילדים בהכנתם. אם גם הילד שלכם, מנסה להתחמק מהם, עלינו לברר מה הסיבה: קושי ביכולת, קושי לימודי, קשיי התארגנות, חוסר סדר בזמנים, צורך בעזרה או רצון לתשומת לב והכנה משותפת. כל אחד מהבירור, ייתן לנו יכולת להבין את תהליך התחלת הפיתרון לבעיה: למה הילד שלנו מנסה להתחמק מהכנת ש”ב.
משימה משעממת
עלינו לזכור דבר נוסף, שהכנת שיעורים זו משימה בדרך כלל משעממת. ובנוסף, נדרש בשבילה להפסיק פעילויות מהנות אחרות- כמו משחק עם חברים, משחק עם האחים בבית, קריאת ספר וכדו’. אני לא מכיר ילדים רבים שישמחו להפסיק משימה מהנה, כדי להתפנות להכנת שיעורי בית. ולכן טבעי הדבר, שהילד יסרב לגשת ולהכין שיעורים. אני לא אומר שהוא צודק, אני כרגע נמצא בנקודת מבט של “להבין את קשיי הילד על מנת לפתור אותם “.
יכולת התארגנות
הכנת שיעורים דורשת גם רמת התארגנות טובה, כמו: לארגן ולאסוף את עצמי למשימה, לארגן את המקום והזמן המתאים להכנה, לזכור שיש בכלל שיעורים, למצוא את החוברת הנכונה, את העמוד הנכון, לזכור את החומר הנלמד ולארגן אותו לתשובה כתובה וכו’. ילדים המתקשים בארגון, יתקשו מאוד בהכנת שיעורים. וגם הילדים המתקשים להבין מימד של זמן. כמו דני שאומר לאמו: “אמא, רק שש בערב, אני כבר מסיים את המשחק-כדורגל )אפילו שכל סיבוב לוקח לו שעה( וכבר עולה להכין שיעורים”.
טוב, בקיצור הבנו שמשימה פשוטה כהכנת שיעורי-בית, היא נושא שלם ומורכב ולא כל אי עשייה או עשייה בעצלתיים, נובעת מרצון “לעשות לנו דווקא”. אז מה כן עושים, איך מתמודדים עם משימת הכנת השיעורים של הילד בפחות עימותים/מתיחויות?
טיפים להכנת שעורי בית
לשם כך מיועדים בע”ה הפרקים הבאים, ובינתיים העתקתי 12 טיפים שימושיים.
1.זכור: הכנת שיעורי בית הם באחריותו של הילד, תפקיד ההורה הוא רק לעזור לו לבצע אותם או להתארגן לקראת הכנתם ולא לעשותם במקומו ובוודאי לא להיכנס לעימותים בשל כך.
2.קבע עם ילדך זמן מתאים להכנת שיעורים. בדרך זו הילד יהיה מוכן נפשית לזמן שנקבע להכנת השיעורים ולא יצטרך להפסיק במפתיע את הפעילות המהנה.
3.קבע עם ילדך מקום קבוע להכנת השיעורים. חשוב שהמקום יהיה שקט עד כמה שאפשר ועם כמה שפחות גירויים, שים לב שבדרך כלל ילדים אוהבים לשבת במקום בו מתקיימת רוב פעילות הבית, לכן חשוב לוודא ששום גירוי אחר לא יפריע.
4.הקפד על זמן קבוע להתייחסות לילדך, כשאתה פנוי להיות איתו מבלי לעשות כל פעילות אחרת. באותו זמן ניתן לשחק משחק או להקריא לילד סיפור. חשוב להקפיד שהזמן יהיה מותאם עם הילד ותעשו דבר שהילד בוחר בו
5. אל תכין לילדך שיעורים! במידה והילד מתקשה בהכנת השיעורים חשוב לשוחח על כך עם המורה, ואולי לקבוע אלו משימות הילד יכול לבצע ועל אלו הוא יכול בינתיים לוותר
6.תשתדל לא למחוק ולהתערב בכוח בשיעורים של ילדך, זכור אתה ההורה שלו ולא המורה, אם הוא מסרב לעזרה שלך, תן לו ללמוד להתמודד.
7.במידה ואתה מעוניין ללמוד עם הילד, הקפד לעשות זאת תוך כדי שיתוף פעולה ולא בכפיה
8.במידה והילד אינו זקוק לך כעת, אל תשב איתו בזמן הכנת השיעורים, במידת הצורך הישאר קרוב לסביבתו ומדי פעם גש אליו והתעניין בו.
9.הכן עם ילדך מקום נוח בפינת השולחן בו יהיה עליו לשים כל יום את השיעורים והמשימות הלימודיות של אותו היום, כך יוכל להיערך נכון לזמן הנדרש להכנתם.
10.הכן קלמר נוסף עם כל הציוד הנדרש להכנת השיעורים, כך שהילד לא יבזבז זמן בחיפוש אחר הציוד הנדרש להכנת השיעורים.
11.הגבל את זמן הכנת השיעורים, זו משימה שאינה צריכה לקחת כל היום. התייעץ עם המורה או עם איש מקצוע במידת הצורך
12.הכי חשוב התפלל מידי יום עם הילד לפני הכנת השיעורים “ה’ תודה רבה לך שזכיתי היום ללמוד בבית הספר. תעזור לי בבקשה לשמח אותך ואת הורים שלי ולהכין את כל השיעורים בשמחה, תן לי שכל להבין את כל מה שלומדים בכיתה, תעזור לי לזכור את כל הלימודים, להיות חרוץ ולהכין את כל השיעורים בזריזות”.
כתבו לנו מה דעתכם!
תודה על תגובתך!
התגובה תתפרסם לאחר אישור