טרטור: מרק יוגורט בלקני קר

פעם קראו לזה "מרק יוגורט" ובשנים האחרונות מכנים אותו בטעות "צזיקי". השם הנכון הוא טרטור והפעם נלמד אתכם להכין אותו נכון, די שכל מי שיאכל יעוף עליו

2 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 01.09.22

טרטור: מרק יוגורט בלקני קר

זמן הכנה: 15 דקות | קמת קושי: קל : חלבי

 

פעם קראו לזה “מרק יוגורט” ובשנים האחרונות מכנים אותו בטעות “צזיקי”. השם הנכון הוא טרטור והפעם נלמד אתכם להכין אותו נכון, די שכל מי שיאכל יעוף עליו

 

השילוב של יוגורט ומלפפונים, לרוב בתיבול נדיב של שמיר ושום, מככב במגוון מנות מהמטבחים הים-תיכוניים, מטבחי המזרח התיכון והבלקן. לפעמים הוא ממרח או מטבל, לעיתים רוטב או מרק קר.

 

לגירסת המרק הקר, שנעשתה פופולרית בישראל החל משנות השמונים, קוראים כאן בטעות “צזיקי” – שהוא בכלל שמה של הגירסה היוונית שמוגשת כממרח סמיך ו”מנוגבת” כמו לאבנה (שימו לב שפרסמנו בעבר גם מתכון לצזיקי יווני). גירסאות דומות הן הקסיק הטורקי והג’ג’יק העיראקי למשל.

 

טרטור, הגירסה הבלקנית, היא מרק קר, חמצמץ ומרענן שמוגש בעיקר בקיץ. המקור הוא כנראה בבולגריה ומשם נדד המאכל לרחבי הבלקן וגם לאזורנו.

 

המתכון שלפניכם הוא מתכון טרטור מסורתי, בשינויים קלים מאד. אפשר להשתמש בכל יוגורט, או לשלב סוגים שונים כדי לקבל טעם עשיר יותר. אם משתמשים ביוגורט שמן (8-10%) אפשר לוותר על השמנת החמוצה ואם הוא סמיך אפשר לדלל במעט מים (אבל רק בשלב שבו המתכון אומר לעשות את זה).

 

אפשר להגיש את הטרטור כמנת פתיחה או כחלק מארוחה חלבית, לצד לחם טוב או מאפה מלוח, ביצים ו/או גבינות, זיתים וירקות טריים. הכי חשוב להקפיד שיהיה חמצמץ ומלוח מספיק וממש קר – יש כאלה שאפילו מוסיפים קוביות קרח.  

 

 

המצרכים

ל-4-6 סועדים

  • 4 מלפפונים יפים (360-380 גרם), עדיף מזן באלדי
  • 3 גביעי יוגורט קר, רצוי מסוג חמוץ ולא סמיך
  • 3 כפות גדושות שמנת חמוצה
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1/2 כפית חומץ
  • חופן עלי שמיר
  • 2-3 עלי נענע
  • 2 שיני שום
  • 3-4 כפות שמן זית
  • 3 כפות אגוזי מלך קצוצים גס
  • מלח

 

אופן ההכנה

 

א. קולפים שניים מהמלפפונים ואת שני האחרים משאירים עם הקליפה. חותכים לקוביות קטנות (חצי ס”מ או קצת יותר) ומניחים בצד.

ב. יוצקים לקערת ערבוב את היוגורט, השמנת, מיץ הלימון והחומץ, ממליחים ומערבבים עד לקבלת מרקם אחיד. אם המרקם סמיך אפשר להוסיף 2-3 כפות של מים קרים (אבל לא יותר כי גם המלפפונים והעשבים יוסיפו נוזלים).

 

ג. קוצצים דק את השמיר, הנענע והשום ומוסיפים לקערת הערבוב. מערבבים ואם צריך מוסיפים עוד כף או שתיים של מים קרים, ואז מוסיפים את קוביות המלפפונים ומערבבים שוב. בשלב זה אפשר להעביר למקרר ולהמתין עד סמוך ארוחה, או פשוט להמשיך ולהגיש מייד.

ד. מחממים מחבת עבה על להבת כיריים גדולה וקולים עליה את אגוזי המלך הקצוצים במשך זמן לא ארוך – הם לא צריכים להיקלות יותר מדי, רק קצת בקצוות.

ה. מעבירים את הטרטור לכלים אישיים או לקערת הגשה עם מצקת. יוצקים מעט שמן זית מעל ומפזרים את האגוזים הקצוצים.

מגישים מייד.

 

 

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

הוספת תגובה