פטאייר תרד וגבינות לפורים

הפטאייר הוא מאפה שמזכיר קצת אוזן המן, אבל במקום בצק פריך ומתוק הוא עשוי מבצק שמרים מלוח וממולא בתערובת פיקנטית, לעיתים חמצמצה, עשירה בעשבי תבלין טריים.

2 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 02.03.23

משך הכנה: שעתיים, מהן 30 דקות עבודה | רמת קושי: בינוני | חלבי

הפטאייר הוא מאפה שמזכיר קצת אוזן המן, אבל במקום בצק פריך ומתוק הוא עשוי מבצק שמרים מלוח וממולא בתערובת פיקנטית, לעיתים חמצמצה, עשירה בעשבי תבלין טריים. מאפה נהדר שמתאים במיוחד לפורים

הפטאייר הוא מאפה לבנוני במקורו, פשוט בסה”כ אבל טעים טעים. מעטפת בצק זהובה שמחביאה בתוכה מילוי מהביל ומלא טעמים, בדיוק בנפח ובהרכב שמספיק כדי ליהנות ולא להתמלא מדי.

מקובל למלא את הפטאייר בירק עונתי ועשבים שצומחים בקרבת הבית (תלוי איפה גרים כמובן), כמו תרד בר, ריג’לה, זעתר טרי, מנגולד, בצל ירוק, חמציץ וכיוצא באלה. לעיתים קרובות בתוספת של פלפל חריף, מיץ לימון ו/או תבלין סומאק חמצמץ, עם או בלי גבינות.

הגירסה שלפניכם היא אחת הפשוטות והמוצלחות –  הבנה בסיסית של העבודה עם בצק שמרים תעזור, אבל אם כבר רכשתם כזו אז מדובר במתכון קל שדורש כחצי שעת הכנה בלבד.

הכמויות מתאימות להכנת 10 יחידות שיצליחו בדיוק להידחס לתבנית אפייה סטנדרטית של תנור. הפטאייר טעים חם או קר ואפשר גם לחמם מחדש.

המצרכים

כמויות ל-10 יחידות

  • 3 כוסות קמח לחם / פוקצ’ה
  • 1 כוס פחות 2 כפות מים פושרים
  • 6 כפות חלב
  • 1 כף שטוחה שמרים יבשים
  • 1 כף שטוחה סוכר
  • 3/4 כפית שטוחה מלח
  • 3 כפות שמן זית

למלית:

  • 120 גרם תרד (אחרי ניקוי, הסרת גבעולים עבים וייבוש)
  • 1/2 בצל סגול בינוני
  • 80 גרם גבינה מלוחה יבשה יחסית*
  • 4-5 כפות עלי זעתר טרי קצוצים דק**
  • 2 כפות פלפל אדום קצוץ דק. אפשר להחליף חלק בפלפל אדום חריף טרי
  • 5 כפות קמח
  • 5 שיני שום כתושות/קצוצות דק
  • 1 כף סומאק
  • מלח לפי הטעם

* שילוב של פטה עם ברינזה או ג’יבנה הוא הכי טעים, אבל כל שילוב של גבינות שנמסות חלקית בחום עשוי לעבוד.

** אפשר להחליף באורגנו טרי, עם או בלי תוספת של טימין. גם עשבים אחרים יעבדו, אבל אלו השילובים הטעימים ביותר.

אופן ההכנה

א. בקערית קטנה מערבבים את השמרים היבשים עם הסוכר וכפית קמח. מוסיפים את החלב ומעט מהמים, מערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה ומעט דלילה. מניחים במקום חמים למשך רבע שעה כדי שתתסוס.

 ב. מעבירים את תערובת השמרים לקערת ערבוב גדולה. מוסיפים מעט מים ומערבבים, ואז מעט מהקמח וכך ממשיכים לסירוגין. לקראת הסוף מוסיפים גם את השמן והמלח, וממשיכים ללוש על משטח מקומח במשך כמה דקות עד שמתקבל בצק אחיד, רך וגמיש. מושחים בשמן זית ומניחים להתפחה במשך שעה. מכסים בניילון נצמד ובמגבת.

ג. מכינים את המילוי: קוצצים את התרד והבצל, מעבירים לקערת ערבוב, ממליחים ולשים קצת בידיים. מגרדים גס את הגבינה ומוסיפים. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

ד. לשים את הבצק המותפח 2-3 דקות ואז מחלקים ל-10 חלקים שווים (כדאי לשקול). מכדררים כל אחד לכדור ומניחים בצד לכמה דקות, כשהם מכוסים במגבת. לאחר מכן מרדדים כל כדור לעיגול בקוטר של כ-13-14 ס”מ. מניחים כמות נדיבה של מילוי, סוגרים למשולש כמו אוזן המן, ומצמידים את הקצוות כך שיבלטו קצת (ראו בתמונה”).

ה. מעבירים את המשולשים לתבנית אפייה מכוסה בנייר אפייה, מושחים בשמן זית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. אופים כחצי שעה או עד שמשולשי הפטאייר זהובים ויפים.

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

הוספת תגובה