שבת שכולה בריאות: חמין צמחוני

לא צריך לחכות לגשם כדי להעמיד סיר של חמין, אבל כשמתחיל לטפטף זה הכי מתאים. אורי שביט עם חמין בגרסה בריאה וצמחונית שתעשה טוב לגוף ולנשמה.

2 דק' קריאה

אורי שביט

פורסם בתאריך 04.04.21

כשהייתי ילדה, אחד המאכלים שאהבתי היה החמין של אמא שלי, אבל עברו הרבה שנים עד שהתחלתי להכין אותו בעצמי. כשניגשתי למלאכה זה היה אחרי שכבר הפכתי את התזונה שלי לצמחית לחלוטין והרבה יותר בריאה, ועדיין לא רציתי לוותר על עושר הטעמים והנחמה מחממת הבטן והלב שיש בחמין כמו שזכרתי אותו מילדותי.

 

הופתעתי לגלות שאפשר, והאמת שדי בקלות, להכין חמין עשיר, מלא בטעם וגם מזין ומשביע בלי להזדקק למרכיבים מן החי. החוכמה היא לא רק להוציא את הבשר מהסיר, אלא להכניס אליו מכל טוב המרכיבים מן הצומח, שיוסיפו לו ערכים תזונתיים נפלאים.

 

ומה עם הקישקע? אפשר להחליף אותו בכיסוני בצק שמכינים מקמח ובצל מטוגן או בג'חנון, אפשר כזה שקונים כבצק בסופר, שמניחים מעל תכולת הסיר.

 

מאמרים נוספים בנושא:

תזונה מן הצומח, מה אוכלים?

אוכלים קטניות: מכל הסיבות הנכונות

16 סיבות לאכול נכון

לא רק גוף בריא

אמרו לקפוץ, אז קפצתי!

הרמב"ם ממליץ

בריאות? הכי טבעית שיש!

 

חמין (טשולנט) צמחוני לשבת

שילוב של קטניות ודגנים הוא מה שיוצר בגופנו חלבון מלא ואיכותי, שמורכב מכל חומצות האמינו שגופנו זקוק להן. החמין הזה עשיר בקטניות ובדגנים בריאים במיוחד, אבל אתם כמובן מוזמנים להחליף אותם בקטניות ובדגנים אחרים, לפי המצאי ומה שאוהבים, כמו חיטה, גריסים, חומוס ועוד. אני מבטיחה שבכל מקרה החמין ייצא טעים.

 

חומרים ל 4-6 מנות

 

1 כוס שעועית שחורה, שהושרתה במי ברז למשך לילה
1 כוס שעועית לבנה, שהושרתה במי ברז למשך לילה
1 כוס אורז בסמטי מלא
1 כוס קינואה אדומה או לבנה
3-4 תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות עבות
2-3 גזרים פרוסים לפרוסות עבות
1 לפת חתוכה לקוביות גדולות
1 בצל לבן חצוי ופרוס
5 שיני שום מעוכות
4-5 תמרי מג'הול מגולענים
4-5 עלי מרווה טריים או חופן קטן של עלי מרווה מיובשים
2-3 עלי דפנה
1-2 כפות פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה מעושנת (לא חובה)
מלח ים, פלפל שחור
שמן זית

 

 

1. יוצקים שמן זית לסיר גדול וכבד, שמתאים גם לתנור. מחממים מעל להבה גבוהה ומטגנים בו בצל, שום ומרווה 5-10 דקות, עד שהם רכים ומעט שחומים. חשוב להיזהר לא לשרוף את השום.

 

2. מוסיפים תפוחי אדמה, גזרים ולפת, מערבבים וממשיכים לטגן עוד כ-5 דקות. מוסיפים תמרים מגולענים ועלי הדפנה ומערבבים.

 

3. משטחים מעל הירקות את השעועית השחורה והלבנה, האורז והקינואה זה לצד זה. מי שמעדיף, יכול להכניס אותם לשקיות נפרדות. מוסיפים מלח, פלפל ופפריקה.

 

5. יוצקים לסיר מים  כך שיגיעו מעט מעל גובה הקטניות ומביאים לרתיחה.

 

6. מחממים תנור ל-100 מעלות.

 

7. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור למשך 8 שעות. בודקים מדי פעם ואם צריך מוסיפים עוד מים. אם מעדיפים, אפשר לבשל את החמין על פלטה או בבישול ארוך מעל להבה קטנה מאוד.

 

בתיאבון!

 

 

 

* * *

אורי שביט עיתונאית אוכל ותיקה, שמתמחה בשנים האחרונות בתזונה בריאה מן הצומח. שביט מפעילה את הבלוג המצליח "טבעוניות נהנות יותר", שנחשב לאתר המוביל בישראל לקהל הטבעוני, הצמחוני והמתעניין. בין היתר היא מפתחת מתכונים, מדריכה סדנאות בישול, ומרצה בארץ ובעולם על חשיבות האכילה המודעת, בין היתר במסגרת TEDx

כתבו לנו מה דעתכם!

1. שולמית

ד' טבת התשע"ח

12/22/2017

עלי מרווה

האם חובה להוסיף למתכון עלי מרווה?

2. שולמית

ד' טבת התשע"ח

12/22/2017

האם חובה להוסיף למתכון עלי מרווה?

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

הוספת תגובה