טעים, מזין וחסכוני: מרק עדשים ואפונה

הוא פשוט להכנה, משביע מאד, מזין, ועשוי ממצרכים זולים וזמינים. המפגש בין טעמי העדשים והאפונה הוא מעלף. אם יש לכם סיר גדול תכינו מראש כפול.

2 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 22.03.20

טעים, מזין וחסכוני: מרק עדשים ואפונה

זמן הכנה: 50 דקות כולל בישול | דרגת קושי: קל | חלבי
מתכון: שוקי גלילי

 

הוא פשוט להכנה, משביע מאד, מזין, ועשוי ממצרכים זולים וזמינים. המפגש בין טעמי העדשים והאפונה הוא מעלף. אם יש לכם סיר גדול תכינו מראש כפול.

בימים כמו אלה אני מרבה לחשוב על סבתא שושנה עליה השלום, שגם בימים של עוני ומצוקה ידעה להניח על השולחן מטעמים. היא הייתה אשת חייל רבת אומץ ותושייה, יראת-ה' וגומלת חסד, שתמיד ידעה לייצר שפע שאפשר לה גם לגדל משפחה, וגם לפרוש כפה לעני ולשלוח ידיה לאביון.

בצוק העיתים, סבתא שושנה ליקטה וגידלה צמחי מרפא ותבלין, טיפחה גינת ירקות ואף הצליחה לרכוש עז והכינה מחלבה חמאה וגבינות. מלבד זה, היה לה כשרון להפוך מצרכים תפלים למאכלים שגרמו לאנשים, פשוטו כמשמעו, ללקק את האצבעות.

המתכון שלפניכם הוא לא של סבתא, אבל הוא נוצר בהשראתה – מתכון למרק פשוט להכנה, שהוא גם משביע מאד, גם עשוי מחומרי גלם זולים וזמינים, וגם טעים בצורה שקשה לתאר. זה גם מרק שכיף להכין כשקר בחוץ, ולהרגיש איך הבית מתמלא בניחוחות מענגים.

עלות המצרכים הדרושים להכנת סיר מרק כזה היא 20-30 ש"ח בלבד. המצרך היקר ביותר היא האפונה הקפואה, שאפשר בקלות להחליף גם באפונה יבשה – זה יאריך את זמן ההכנה אבל לא יפגע יותר מדי בטעם.

המצרכים
6-8 מנות

• 2 כוסות עדשים כתומות
• 1 כוס אפונה קפואה (או אפונה יבשה שהושרתה ובושלה עד ריכוך)
• 2.5 ליטר מים
• 2 בצלים
• 4 שיני שום
• 2 כפות שטוחות מרק בטעם עוף
• 1/4 כפית כמון
• מלח, פלפל שחור
• שמן לטיגון
• אופציונלי: גבעולי סלרי או חופן עלי סלרי או רבע שורש סלרי פרוס
• להגשה: פטרוזיליה טרייה קצוצה וכפית שמנת חמוצה (או יוגורט סמיך) לכל מנה

אופן ההכנה

א. בוררים את העדשים, משרים לכמה דקות במים ואז מסננים ושוטפים היטב.

ב. פורסים את הבצלים לפרוסות, או קוצצים, ומטגנים עד להשחמה. קצת לפני, פורסים ומוסיפים את שיני השום ומערבבים היטב (הן אמורות לקבל קצת צבע, רק שימו לב שלא ייחרכו). אם אתם מוסיפים גם סלרי, כדאי להוסיף אותו קצת לפני השום.

 

ג. מוסיפים את העדשים, האפונה, המים, והתבלינים (פלפל שחור, מלח, כמון, אבקת מרק). מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות. מערבבים מדי פעם. מקטינים את ממשיכים לבשל עוד כחצי שעה, עד שהעדשים מתפוררות והמרק מקבל מרקם קטיפתי. תוך כדי, כדאי לערבב מדי פעם ואפשר להוסיף מים אם חסר.

בהגשה מוסיפים לכל מנה כפית שמנת חמוצה או יוגורט סמיך ומפזרים מעט פטרוזיליה קצוצה או כל עשב טרי אחר שאתם אוהבים.

* * *
שוקי גלילי עוסק בשיווק באינטרנט ועורך את בלוג האוכל חומוס להמונים מאז 2006. שימש בתפקידי עריכה וככתב טכנולוגיה ואוכל בעיתונות היומית, באתרי חדשות, ובפרינט. נמנה עם דור המייסדים של האינטרנט בישראל והיה מעורב בהקמה, פיתוח וקידום (SEO) של עשרות אתרים ובלוגים, רבים מהם כאלו הקשורים לפעילות חברתית.

 

 

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

של צוות האתר

הוספת תגובה

Featured Products